In 1959 werd Volksdansgroep Pajottenland opgericht door Joris en Christiane Lehouck. Pajottenland zag het levenslicht toen een aantal gelijkgezinden, waaronder Jules en Hedwige Jacobs - Homolka, uit Sint-Ulriks-Kapelle geregeld elkaar ontmoetten om samen te volksdansen.

De eerste officiële activiteit was het eeuwfeest van J.F. Gouman, de eerste uitstap naar het buitenland ging in 1961 richting Epinal, Frankrijk. De internationale doorbraak kwam er in 1963, met onze deelname, in traditionele klederdracht, aan het “Festival de Folklore International de Nice”. Sindsdien is onze lijst met internationale representaties stelselmatig gegroeid.

Onze kindergroep Schabollekes startten hun activiteiten in 1993, de jongerengroep Kadullen, in 1999. Voor onze leden die het wat rustiger aan wensten te doen werd in 1980 gestart met ‘t Gespan. In september 2006 werd het 25-jarig bestaan van deze groep gevierd.

In augustus 1997 werden de eerste Motterieën ingericht op de boomgaard van Kasteel La Motte te Sint-Ulriks-Kapelle. Een Minifestival voor het 40-jarig bestaan op de weide achter Kasteel La Motte in augustus 1999 met een Ierse folkavond. In augustus 2003 werden de Motterieën uitgebreid met activiteiten in Kasteel La Motte en het cultureel centrum Westrand in Dilbeek.

In 2009 bestaat Pajottenland 50 jaar. Dit jubileum werd opgeluisterd met een aantal festiviteiten waaronder :

  • Deelname aan het festival van Montignac (FR)
  • Organisatie van eigen festival Motterieën 2009
  • Jubileum Ledenfeest 31 oktober 2009 in Westrand, Dilbeek